AISG

Soci

Ariel Toaff

Prof.; Wolfson Str. 46, Rishon Le-Zion, Israel.

 

FIELDS OF INTEREST AND RESEARCH

-Social and economic history of the Jews in Italy during the Middle Ages and the Renaissance.

-Jewish banking and bankers in Medieval Italy.

-Social and cultural history of Jewish food from the Renaissance to the early modern age.

Current Research

-Blood libels in Italy during the 15th century. From Trento (1475) to Marostica (1488). The history of the ashkenazic communities in northern Italy, between religion and anthropology.

-The ashkenazic women in medieval Italy. Culture and magic.

 

LIST OF PUBLICATIONS

Books

1. Mangiare alla giudia. La cucina ebraica in Italia dal Rinascimento all'etÓ moderna, Bologna, Il Mulino, 2000, pp. 224 (first imp.: aug. 2000; second imp.: jan. 2001; new imp. Milano, Il Giornale, 2007).

2. Gli ebrei nell'Assisi medievale (1305-1487), Assisi, Accademia Properziana del Subasio, 2001-2002 (2 vols.: pp. 288, 112).

3. Il vino e la carne. Una comunitÓ ebraica nel Medioevo, Bologna, Il Mulino, 2007, pp. 316 (new imp. paperback)

4. Pasque di sangue. Ebrei d'Europa e omicidi rituali, Bologna, Il Mulino, 2007, pp. 366.

5. Pasque di sangue. Ebrei d'Europa e omicidi rituali, Bologna, Il Mulino, 2008, pp. 418 (new enlarged imp.).

Book Chapters

1. "Alessandro VI, Inquisizione, Ebrei e Marrani. Un pontefice a Roma dinanzi all'espulsione del 1492", in P.C. Ioly Zorattini (ed.), L'identitÓ dissimulata. Giudaizzanti iberici nell'Europa cristiana dell'etÓ moderna, Firenze, Leo S. Olschki, 2000, pp. 15-25.

2. "L'espulsione degli ebrei dalla Sicilia nel 1492", in J. Carrasco (ed.), Movimientos migratorios y expulsiones en la diaspora occidental, Pamplona, Universidad Publica de Navarra, 2000, pp. 185-198.

3. "Cucina ebraica, cucine ebraiche", in M. Montanari (ed.), Il mondo in cucina, Bari, Laterza, 2002, pp. 133-146.

4. "Bologna ebraica negli studi recenti", in M. Perani (ed.), La cultura ebraica a Bologna tra Medioevo e Rinascimento, Bologna 2002, pp. 13-27.

5. "Manger a la juive et manger kasher. L'alimentation chez les juifs en Italie depuis la Renaissance", in M. Bruegel and B. Laurioux (eds.), Histoire et identites alimentaires en Europe, Paris, Hachette, 2002, pp. 185-197, 260-262.

6. "La prammatica degli ebrei e per gli ebrei", in M.G. Muzzarelli and A. Campanini (eds.), Disciplinare il lusso. La legislazione suntuaria in Italia e in Europa tra Medioevo ed EtÓ moderna, Roma, Carocci, 2003, pp. 91-105.

7. "Conclusioni", in C. Benussi (ed.), Storie di ebrei fra gli Asburgo e l'Italia, Diaspore/Galuyot, Udine, Gaspari, 2003, pp. 163-166.

8. "‘Ovadia da Bertinoro nella realtÓ italiana del suo tempo", in M. Perani (ed.), L’interculturalitÓ dell’ebraismo, Atti del Convegno internazionale di Bertinoro-Ravenna, 26-28 maggio 2003, Longo Editore Ravenna, Ravenna 2003.

9. "Jews, Franciscans and the First Monti di Pieta' in Italy (1462-1500", in S.J. McMichael & S.E. Myers (eds.), Friars and Jews in the Middle Ages and Renaissance, Leiden, Brill, 2004, pp. 239-253.

10. "Gli ebrei e il mercato delle pelli nell'Adriatico tra Cinquecento e Seicento", in M. Perani, Studi in onore di Vittore Colorni per il suo 92o compleanno, Firenze, Leo Olschki, 2004, pp. 421-431.

11. "La laurea in medicina di Beniamino da Modigliana (Perugia 1563)", in G. Lacerenza (ed.),á Hebraica Hereditas. Studi in onore di Cesare Colafemmina, UniversitÓ degli Studi di Napoli “L’Orientale”, Series Minor LXX, Napoli 2005, pp. 363-368.

12. "Commercio e industria delle lane ed ebrei nello Stato Pontificio (secc. XVI-XVIII)", in Zakhor. Rivista di storia degli Ebrei d’Italia, IX (2006), Giuntina, Firenze, pp. 93-102.

13. "Testi ebraici italiani relativi all'usura dalla fine del XV agli esordi del XVII secolo", in D. Quaglioni, G. Todeschini, G.M. Varanini (eds.), Credito e usura fra teologia, diritto e amministrazione. Linguaggi a confronto (sec. XII-XVI), Roma, Ecole Francaise de Rome, 2006, pp. 103-113.

14. "La storia degli ebrei sefarditi da una prospettiva inedita: la cultura della cucina", in Il giudeo-spagnolo (ladino). Cultura e tradizione sefardita tra passato, presente e futuro, Livorno, Belforte, 2007, pp. 31-50.

Refereed Articles

1. "Judei cives? Gli ebrei nei catasti di Perugia del Trecento", in Zakhor. Rivista di Storia degli Ebrei d'Italia, IV/2000, pp. 11-36.

2. "Giovanni Antonio Costanzi, ultimo censore di libri ebraici a Roma (1745-1785 ca.)", in La Rassegna Mensile di Israel, LXVII (2001), pp. 203-214.

Articles in Encyclopedies

1. "Banking, Italy", in Norman Roth (ed.), Medieval Jewish Civilization, New York & London 2003, pp. 72-79.

2. "Rome", ibid., pp. 570-580.

3. "Il mondo ebraico, in M. Montanari & F. Sabban (eds.), Atlante dell'alimentazione e della gastronomia, Torino, UTET, 2004, I, pp. 47-52.

4. "Culture  ebraiche nel mondo", ibid., I, pp. 229-241.

5. "Cucine ebraiche e d'Israele", ibid., II, pp. 790-804.

International Conferences (org.)

1. The European Parliament-Strasbourg (France), 27-28 January 2001. International Conference: "History, Food and Identity in Europe".

2. UniversitÓ di Trento, Ecole Normale Superieure, Paris. Trento (3-5.9.2001). International Conference: "Theology, Banks and Usury (XII-XVI Cent.)".

3. UniversitÓ di Bologna, European Institute of Food History, Tours (Bologna 11-12.12 2003). International Conference: "Food and Food Borders in Europe".

4. Istituto di Studi Storici, Toscana. Leghorn 6-7.11.2005. International Conference "Sephardic Culture and Tradition: Present, Past and Future".

International Prizes and Awards

2001 - International Prize Carlo Levi (History and Anthropology), Aliano, Italy (Mangiare alla giudia, Bologna, Il Mulino, 2000).

2001 - International Prize Langhe Ceretto (Food History), Alba, Italy (Mangiare alla giudia, Bologna, Il Mulino, 2000).

Scientific Positions

Member of the board of directors of "Italia Judaica" (History and Culture of the Jews in Italy). Ministero per i beni culturali e ambientali, Roma - Foreign Ministry of Israel, Jerusalem.

Member of the Scientific Board of the European Institute of Food History (IEHA), The European Parliament, Tours (France).

Member of the Scientific Committee of the Institute for the Historical Research on the Jews of Italy, Jerusalem.

Member of the Board  of Advisors of "Italian Texts & Studies on Religion & Society" Series, Princeton University (U.S.A.).

Member of the Board of the Italian Academy of Food History (Milan) and president of the Israeli branch of the Academy (Italian Embassy, Tel Aviv).

Member of the Board of the Italian Society of Food Science and History (Piacenza, Italy).

Editor of "Zakhor. Rivista di Storia degli Ebrei d'Italia". Firenze (La Giuntina).

_____________________________________________________________

AISG